För smaken och den goda saken

Ungefär så kan man i en mening sammanfatta varför vi* startade Nordiska Kafferosteriet 2011. Men egentligen var det den goda saken som kom först.

Det hela började 2005 då vi under nästan ett år bodde i kaffeproducerande länder såsom Honduras och studerande hållbar kaffeproduktion. Verkligheten var underbar men också skrämmande, våra ögon öppnades för kaffets miljömässiga och sociala avtryck, vi förstod  hur mycket den påverkar både miljö och människor då regnskog skövlas, vattendrag förorenas och arbetare utnyttjas.

Från böna till kopp

Näst efter olja är kaffe den största handelsvaran i världen. Om vi kan hitta bättre sätt att producera, transportera och paketera kaffet är vinsterna stora för människor och miljö, idag men också för kommande generationer. Det är förbättringar i alla led av kaffeproduktionen som ligger till grund för vår verksamhet. Under DITT & DATT kan du läsa mer om några av våra projekt.

Gott kaffe som gör gott

Vår ”enkla” målsättning är att göra världen lite bättre med gott kaffe. En kund uttryckte vår idé på ett bra sätt: ”Nordiska Kafferosteriet arbetar egentligen inte med kaffe utan snarare med en social- och miljömässigt hållbar utveckling, kaffet är bara produkten av arbetet.” Vi kunde inte uttryckt det bättre själva.

 

*Vi är bröderna Anders Widman och Thomas Anderberg.

Det finns inget hållbart* kaffe
– men det finns hopp!

Det finns inget hållbart kaffe, inte än så länge i alla fall, men vår målsättning är att producera världens mest ansvarsfulla kaffe. När vi har lyckats med det kan vi med gott samvete säga: varsågod, här har du en kopp hållbart kaffe!

Men dit har vi som sagt inte kommit ännu. Visserligen finns det delar i kaffeproduktionen som är bra på olika platser, men allt kan bli bättre. Här är de olika märkningarna av kaffet ett kapitel för sig. Det finns en mängd olika, en del av dem har producenterna själva tagit fram, andra är certifieringar från oberoende organisationer. Gemensamt för dem alla är att ingen av dem uppfyller vår målsättning, men en del av dem representerar en bra början.

Vad gör vi själva då?
De certifieringarna som representerar tuffast krav och som kontrolleras av oberoende organisationer är Ekologisk odling och Fairtrade. Därför hittar du dessa stämplar på alla våra förpackningar, de representerar en miniminivå för hur man bör samspela med människor och miljö. Men vad gör vi själva då? En hel del faktiskt, i flera år har vi torkat kaffe i en unik anläggning där vi använder solenergi istället för ved från regnskogen, vi bygger just nu Sveriges första biogasdrivna kafferosteri med värmeåtervinning i vår anläggning på Råda säteri. Och vi har utvecklat en ny förpackning eftersom de som fanns innehöll aluminium och mycket plast. Vår är till 96 % biobaserad och helt utan aluminium. Om detta och en del annat kan du läsa här.

*När det gäller hållbarhet av typen ”bäst före” rekommenderar vi att du förvarar kaffet i förpackningen, gärna svalt men inte i kylskåp där det kan ta smak av andra produkter. 

 

 

 

Och den goda smaken då?

Vi tycker förstås att vårt kaffe är gott för vi rostar och blandar ju det själva. Vi har provat oss fram till ett flertal varianter för olika ändamål. Du hittar dem här.

Det finns oerhört många kaffesorter, alla med olika egenskaper. Vi importerar kaffe från hela världen, exempelvis från Honduras, Etiopien, Peru, Indonesien, Bolivia och Tanzania. Vi blandar dem eller så låter vi dem ”tala för sig själva”. Vårt mål är att alla kaffedrickare, oavsett smakpreferenser, ska kunna hitta ett riktigt gott kaffe hos oss.

Kvalité
Varje steg i förädlingsprocessen, från skörd till färdig kaffekopp är avgörande för att få en god kopp

Gemensamt för allt vårt kaffe är att det från början håller hög kvalitet, det plockas omsorgsfullt för hand på hög höjd där bäret och bönan fått utveckla mycket smak och karaktär under en lång tid. Efter att det varsamt förädlats och torkats till rätt fukthalt så exporteras det till vårt rosteri där vi med största noggrannhet rostar kaffet i små batchar, precis så som vi vill ha det. Avslutningsvis packas kaffet för hand i förpackningar där barriäregenskaperna är avgörande för att kaffet skall trivas, må bra och inte bli gammalt i förtid.

Nu har vi ett bra kaffe men om inte maskinerna fungerar som de skall eller personerna som använder dessa inte vet hur kaffet skall tillredas så kan vi förstöra den bästa böna. Därför erbjuder vi också rätt maskiner, service och utbildning så att inte allt det hårda arbete som ligger bakom den perfekta bönan är bortkastat. Läs mer här, kom och köp.

 

 

Gillar du inte vårt kaffe? Gör det bättre själv då!

Det spelar ingen roll om du inte har samma kaffesmak som vi. Det är nästan bara bra, för då måste du* komma hit och göra din egen blandning.

Vårt kafferosteri på Råda säteri** som färdigställs till våren är vackert beläget samt biogasdrivet. Hit kan du alltså komma och med vår handledning prova dig fram till din alldeles egna kaffeblandning. Har du med dig sällskap, till exempel personal, blir det hela en utmärkt så kallad teambuildingaktivitet och något att berätta om för vänner, bekanta och kanske kunder. Och hur många känner du som har blandat ihop sitt eget ansvarsfulla kaffe, med egen etikett och allt? Inte så många kanske.

* Med ”du” menar vi i första hand du som beställer lite större mängder kaffe till din arbetsplats, butik eller ditt kafé.

** Vi har förmånen att få arbeta i en underbar herrgårdsmiljö med utsikt över Rådasjön. Säteriet är verkligen värt ett besök även för den icke kaffeblandande allmänheten. Här finns restaurang, odlingar och en vacker park att spatsera i. Och om du vill får du gärna hälsa på i vårt kafferosteri, eller rättare sagt: välkommen på besök! På radasateri.se läser du mer om vad som händer på säteriet.

Certifieringar

 

FAIR TRADE

Fairtrade är en oberoende certifiering med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft – med syfte att skapa förändring och utveckling.
Läs mer här.

fcm_cmyk_pos

Vill du läsa mer om vår syn på dessa certifieringar, klicka här.

EKOLOGISK ODLING EU

Allt vårt kaffe är ekologiskt odlat vilket innebär att man inte använder konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel.
Läs mer här.

eu_organic_logo_colour

Spara

Spara

Spara