96% biobaserad förpackning utan aluminium

Har du någon gång tänkt på att det glänser om kaffeförpackningen och det ser ut som att det är metall i den? Detta är barriärer av olika plaster och aluminium som gör att kaffets aromer och smaker skall bevaras. Ur ett miljöperspektiv är detta naturligtvis inte alls bra och någonting vi helt enkelt var tvungna att lösa.

Resan har varit lång, det har tagit oss nästan 5 år att utveckla vår nya förpackning som till 96% är biobaserad och helt utan aluminium, inte 100% bra men oerhört mycket bättre än alternativet. Vi har under dessa år provat många olika material och har med stöd från Västra Götalandsregionen drivit projekt tillsammans med SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) och SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) för att  finna nya material till barriärer. En del material har fungerat bättre än andra och efter mycket testande lyckades vi till slut hitta en riktigt bra lösning som inte bara är bra för miljön utan där kaffets fantastiska smakar bevaras minst lika bra som i en traditionell förpackning.

Varför valde vi en biobaserad påse och inte en påse i plast som går att återvinna eller en påse som är ”nedbrytningsbar” ?

Jo, efter att kontaktat ett flertal olika återvinningsaktörer så visade det sig att den mjuka plasten i praktiken sällan återvinns, den går helt enkelt till förbränning och det är med andra ord som att elda med olja. Vårt resonemang var då att om vi ändå eldar upp förpackningen så kan vi lika gärna sortera den som brännbart i hemmet och då vill vi ju elda något som som är förnyelsebart, därav valde vi att arbeta vidare mot en biobaserad påse.

Varför inte en ”nedbrytningsbar” påse? På senare tid kan man läsa att många förpackningar är nedbrytningsbara, vad det visat sig är dock att många av dessa förpackningar bara har en tillsats som gör att en del plaster går att bryta ner i naturen. Vi tillfrågade då det sunda förnuftet som sa att detta förmodligen inte alls är så bra, alla dessa kemiska föreningar blir bara jättesmå så att de inte syns men likväl finns de i vår natur och i våra djur. Därför valde vi bort nedbrytningsbara förpackningar till förmån för biologiska förpackningar som går att förbränna och därmed omvandla till energi.

Det här med förpackningar är inte lätt. Det finns fördelar och nackdelar med olika alternativ och det går att argumentera för var och en. Vi har inte den perfekta förpackningen än men vi har engagerat oss, gjort det bästa vi kommit på och hittat ett alternativ som är avsevärt mycket bättre än det som redan fanns. Tills dess att vår förpackning är helt perfekt så diskuterar vi gärna utmaningarna och alternativ tillsammans med er, hör gärna av er om ni har några frågor!