Kaffe torkat med hållbar solenergi

Svenska Naturskyddsföreningen uppskattar i sin rapport ”Rädda Liv. Byt kaffe.” att det årligen skövlas cirka 6500 hektar regnskog bara i Centralamerika för att torka kaffe. Detta problem var anledningen till att vi för nästan 12 år sedan började studera kaffeproduktion för att se hur vi kan göra den lite mer ansvarsfull för människor och miljö. Vi samarbetade då liksom fortfarande med en amerikanska MDI (Mesoamerican Development Institute) som de senaste tre årtiondena hängivit sig åt att komma tillrätta med skövling av dessa oersättliga ekosystem. MDI har utvecklat en teknik med vilken vi kan torka kaffe med solenergi och kaffepellets istället för med ved från regnskogen och sedan 4 år tillbaka torkar vi nu kaffe i oss veterligen den enda mekaniska anläggning i världen där vi ersatt regnskog som energikälla med hållbar energi. Anläggningen finansieras delvis genom vår kaffeförsäljning. Läs gärna mer på www.mesoamerican.org för att veta mer om MDI och deras arbete.