Kaffe rostat på ren Biogas

Ända sedan vi började rosta kaffe har vi retat oss på att man använder fossil gasol och vi frågade oss varför inte någon verkar rosta på biogas? Vi började som vanligt att gräva i frågan och det visade sig att visst fanns det en del tekniska utmaningar såsom att biogas förvaras under betydligt högre tryck, det finns inga standardlösningar för förvaring av gasen och rosten måste modifieras för att kunna arbeta med den nya gasen. Alla dessa delar visade det sig finnas lösningar på, visst blir det lite dyrare än att använda gasol men det tyckte vi att det var värt.

Efter att ha träffat ett flertal olika aktörer som arbetar med gas i olika former så träffade vi två fantastiska företag som ville hjälpa oss att bygga ett biogasdrivet kafferosteri med värmeåtervinning. Borås Energi producerar gasen på matavfall från Borås Stad och Processkontroll som normalt bygger bland annat tankstationer för biogasbilar hjälper oss med lagringen och installationen – tänk vad bra det kan bli bara man träffar rätt människor!

Den 16e Maj 2017 rostade vi vår första batch kaffe på Biogas.